Izvješće o radu Udruge u 2019. godini

Dragi članovi,

prošlo je petnaest godina od osnutka Udruge. Ponosni smo na ovo proteklo razdoblje u kojem smo nizom akcija uspjeli ukazati na potrebe naše djece i poboljšati kvalitetu liječenja u Općoj bolnici Dubrovnik. Danas ukupno brojimo 128 članova.

Godinu smo započeli s četiri dana u Zadru, u hotelu Club Funimation Borik, u uspješno organiziranom 13. zimskom kampu za djecu oboljelu od dijabetesa. Kamp smo nazvali Zajedno protiv dijabetesa u Boriku. Krenuli smo rano ujutro 03. siječnja 2019. godine, autobusom, i okupili članove s područja Konavala, Župe Dubrovačke, Grada Dubrovnika, otoka Mljeta, Metkovića i otoka Korčula, a s nama su bili i prijatelji iz Zagreba, Splita i Ogulina.  Tijekom putovanja i boravka pratilo nas je lijepo vrijeme.

Animacijski tim Hotela kroz zabavne programe u Falky Landu brinuo se za sportske aktivnosti, zabavu, akciju i razonodu, a u wellness i fitness centru djeca i roditelji su koristili  vodene aktivnosti za opuštanje od svakodnevnih životnih izazova.

Ovom prigodom pridružili su nam se članovi Udruge Cukrići iz Zadra i Šibenskog dijabetičkog društva na zajedničkom ručku, druženju i dijeljenju životnih iskustava s dijabetesom.
U prostorima Hotela organizirali smo radionicu na temu uskraćivanja prava dijabetičara na liječenje i prava roditelja na skrb djece, a nakon koje ćemo se otvorenim pismom obratiti nadležnim Ministarstvima i Zavodu.

U povratku, u nedjelju 06. siječnja 2019. godine, nazočili smo Svetoj misi u Samostanu svetog Frane i zahvalili Svevišnjem Bogu na svim milostima koje smo dobili u Zadru.

Ovim kampom smo ponovno oživjeli naš trokut Dbg-St-Zg u borbi protiv dijabetesa. Roditelji i djeca su bili sretni i zadovoljni, jer poslije aktivnosti šećeri u krvi su bili u normali.

Vrijeme provedeno u Zadru ostat će nam u nezaboravnom sjećanju. Bilo je to jedno novo iskustvo, a koje odiše optimizmom toliko potrebitim obiteljima čije se dijete razboljelo od ove kronične bolesti.

Od 4. do 7. travnja sudjelovali smo u Tučepima na 14. Kongresu osoba sa šećernom bolešću. U radu Kongresa u Bluesun hotelu Alga sudjelovalo je oko 200 dijabetičara iz raznih krajeva Hrvatske.

U radnom dijelu razgovarali smo kroz 7 blokova predavanja i radionica o različitim temama u svezi sa liječenjem šećerne bolesti, a bilo je to i mjesto susreta starih prijatelja. Tema kongresa bila je obitelj i dijabetes. Kongres je zamišljen na način da predavači pokušaju naći odgovore dijabetičarima na njihove svakodnevne probleme. Bilo je to i mjesto na kojem smo ponovno zaključili da se udruge oboljelih i medicinska struka nadopunjavaju i jedni bez drugih ne opstaju. Uz terapiju inzulinom, pristup liječenju osoba sa šećernom bolesti potpuno se izmijenio. Danas mladi oboljeli od tipa 1 dijabetesa imaju podjednaku šansu za proživjeti kvalitetan život i doživjeti duboku starost, kao i njihovi “zdravi” vršnjaci.

U sportskom dijelu, naša članica Mia, osvojila je 2. mjesto u disciplini viseće kuglanje.

U subotu 05. listopada održana je u Hotelu Plaža Omiš XIII. Koordinacija dijabetičkih udruga Dalmacije u organizaciji Dijabetičkog društva Omiš.

Koordinaciji dijabetičkih udruga  Dalmacije je susret osoba oboljelih od dijabetesa iz Dalmacije, a za cilj ima razmjenu iskustva oboljelih, saznavanja novih dostignuća koja se odnose na dijabetes, organiziranje okruglog stola - sinergija svih sudionika koji sudjeluju u odlukama i liječenju osoba sa šećernom bolesti i druženja.

Organiziran je dan pun aktivnosti za sve sudionike, a sastojao se od prigodnog domjenka dobrodošlice u 10.30 sati, a zatim je organizirana šetnja po Gradu Omišu uz stručno vođenje turističkih vodiča, te obilazak tvrđave Mirabela i Svetišta sv. Leopolda Bogdana Mandića – Zakučac, a potom je slijedio ručak. Nakon ručka je počela radna sjednica XXIII. Koordinacije, edukativna predavanja, a za najmlađe organizirane radionice i igraonice s Omiškim gusarima.  Susret Udruga završava u 18.00 sati.

U povratku zaustavili smo se u Tučepima, Hotel Alga i održali godišnju izvještajnu Skupštinu, a u nedjelju nazočili Svetoj misi u crkvi Sv. Nikole Tavelića i obilježili 15. rođendan Udruge.

Četiri obitelji iz Udruge boravilo je u od 05. – 07. listopada 2019. godine u Biogradu na Moru na 6. Obiteljskom kampu “Dijabetes bez granica i predrasuda”, a koji je održan u Pierre & Vacances Premium Crvena Luka Apartments, u organizaciji Zagrebačkog dijabetičkog društva sa svojim timom volontera. Kampu je prisustvovalo 40-tak obitelji iz dijabetičkih udruga Lijepe naše. Kamp je osmišljen u obliku raznovrsnih edukacija i radionica za ciljanu grupu korisnika, a uz bogat animacijski program.

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, koji se obilježava 14. studenog ispred palače Sponza u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, Službe za patronažu DZ Dubrovnik, Medicinske škole i Udruge Slatki život održali smo akcija mjerenja šećera u krvi i tlaka, procjene rizika za razvoj dijabetesa, podjela promotivnih materijala i savjeti o pravilnoj prehrani. Kako bi upozorili sugrađane na opasnost od neotkrivene i neregulirane šećerne bolesti, članovi Udruge Slatki život u suradnji s učiteljicom Snježanom Viteškić i učenicima 2.a razreda OŠ Marina Getaldića ispred Luže i na Stradunu plavim balonima pravili krugove. Plavi krug znak je jedinstva globalne dijabetičke zajednice kao odgovora na pandemiju šećerne bolesti.

Sve naše aktivnosti bile su medijski popraćene od lokalnih radijskih postaja, portala i Dubrovačke televizije.

Ove zimske praznike djeca i roditelji proveli su u Zadru od 02. do 05. siječnja 2020. godine u hotelu Club Funimation Borik, u uspješno organiziranom 14. zimskom kampu za djecu oboljelu od dijabetesa. Kamp smo nazvali Zajedno protiv dijabetesa u Boriku.

Tijekom godine dosta vremena se trošilo za ostvarivanje prava kroz žalbene postupke kod Ministarstva zdravstva,  HZZO-a i HZMO-a, a s tim u svezi i vještačenja na Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Godišnju članarinu za 2020. godinu u iznosu 50,00 kn uplatite na IBAN udruge HR8824840081102653928.